Gerald Preinfalk

Gerald Preinfalk rođen je u Zulissenu blizu Freistadta u Gornjoj Austriji. Glazbenu karijeru započeo je s klarinetom u ranoj dobi, a postala mu je poziv na studiju jazza i klasičnog saksofona u Beču. Otkrivanje lokalne scene otvorilo mu je širok raspon aktivnosti, a gostujuće studije u Bostonu (SAD) i Parizu upotpunile su ovu stalnu znatiželju. Gostovanja su ga spojila s tri velika klasična orkestra u Beču (Wiener Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Radio Symphonieorchester), te jazzbigbandovima poput “Nouvelle Cuisine”, “Vienna Art Orchestra” i nedavno 2019. s “Orjazztra” Christiana Muthspila. Godine 2000. postao je član bečkog Klangforuma, jednog od najpoznatijih sastava za suvremenu klasičnu glazbu.

Rad s malim ansamblima, izvanrednim glazbenicima i glumcima poput Marije Bill (Bill Singt Jacques Brel), Claudiusa Obonye, ​​Petra Morzé, Nicole Heesters, Daniela Ottensamera (Philharmonix, OP Klarinette), Stefana Sterzingera, Rolanda Neuwirtha, Wolfganga Muthspiela, Operaserke Elisabeth Kulmann (La femme çe moi) uvijek daje divna iskustva. Suradnje s „Ensemble Modern“ u Frankfurtu, Staatsphilharmonie Rheinland Pfalz, ili poznatim umjetnicima poput Djanga Batesa (GB), Terryja Bozzia (bubnjar s Frankom Zappom), Alegre Corrêa (gitarist s Joeom Zawinul), Savine Yannatou (ECM-umjetnica iz Grčke) , George Garzone (Jazzicon iz New Yorka i njegov učitelj u Berkleeu, Boston SAD), Lucia Pulido (kolumbijski Starsinger), Per Mathisen (bas-viking iz Norveške) daju sliku izvan bečke scene.

Posebno značajni trenuci kao solista na klasičnom saksofonu:
2006. napisao mu je Bernhard Lang Solokoncert za saksofone, jazzband i orkestar s “Wiener Symphoniker”; 2013. Solokoncert Edisona Denisova za „Altosaxophone et Orchestra“ sa „Staatsorchester Stuttgart“; tri izvedbe „Konsert für Altosax und Orchester“ od Larsa Erika Larssona, 2016. s „Kölner Symphonieorchester“, 2018. s „Orchestra Recreation Graz“, 2019. s „National Orchestra Teheran“. Između 2007. i 2011. napisao je glazbu za kazališna djela; „Peer Gynt“, „Hiob“ i „Du bleibst bei mir“ pod vodstvom Michaela Sturmingera (direktora Jedermanna u Salzburgu) za „Volkstheater Wien“.
U duetu sa harmonikašem Klausom Paierom izdali su CD -ove; „Više od Tanga“ (2000), „Saion (2004) i„ Tangogo “(2005). U suradnji s Christophom Cechom i Per Mathisenom stvorio je hommage Jazzclarinetlegendu Jimmyju Giuffreu CD „Zona Giuffre“ (2006.).
Važno razdoblje živog i glazbenog rada dogodilo se između 2007. i 2014. kada je ostvario suradnju s Alegreom Corrêom, brazilskim virtuozom na gitari. Nakon mnogogodišnjih turneja u različitim postavama benda, producirali su samo jedan CD koji su snimili na koncertu na njegovom rodnom otoku Florianopolisu pod nazivom „Gemeos“.

Od 2008. profesor je na klasičnom saksofonu u “Kunstuniversität Graz”. Osim ovog rada, mnogih masterclasseva u Strasbourgu, Madridu, Wroclawu, Szczecineku, Tokushimi i Tianjinu, osnovao je saksokestar “KUG-SAX-SIPPIA”. Članovi su aktivni studenti i bivši studenti. Za ovaj ansambl sam radi aranžmane i skladbe. Neki od komada objavljeni su na njemačkoj izdavačkoj kući “Chili-notes”. Od 2014. godine s pijanisticom Iren Seleljo ostvario je suradnju u vidu dua pod nazivom “Duonarchie” (CD “Art of Duo”) Ovaj ansambl svira uglavnom izvornu glazbu u žanru suvremene klasične glazbe, a skladatelji Bernhard Lang i Simone Movio napisali su djela koja izvode.

2017. dobio je priliku za sastavljanje premijere za Jazzfest Saalfelden, posljednjeg velikog festival jazza u Austriji. Snimka ovog koncerta uživo objavljena je na bečkoj izdavačkoj kući “Jazzwerkstatt records”. Vječna privlačnost besplatne improvizacije donijela je Trio „GeoGeMa“ s bubnjarom Matheusom Jardimom i Georgom Vogelom, svirajući vlastite konstrukcije mikrotonalnih klavijatura. Izvan ovog igrališta aktivnosti u veljači 2020. godine, CD „GeoGeMa Vol.1“ objavljen je i na „Jazzwerkstatt records.

Skip to toolbar