JURICA MURAI

 

Jedan od najistaknutijih hrvatskih pijanista, Jurica Murai, rođen je 26. ožujka 1927.g. u Varaždinu gdje je stekao prvu glazbenu poduku. Od 1935.godine bio je privatni đak prof. Svetislava Stančića u Zagrebu. Tijekom Drugog svjetskog rata školuje se u Budimpešti na Muzičkoj akademiji „F. Liszt“ kod prof. B.Bőszőrmény-Nagy, a nakon rata nastavlja studij u Zagrebu na Muzičkoj akademiji u klasi prof. S. Stančića. Diplomirao je 1950.g. i dobio  Klaićevu nagradu. Kao stipendist francuske vlade studirao je u Parizu kod Marguerite Long, a u Sieni je na Accademia Chigiana pohađao majstorske tečajeve kod Guida Agostia i Alfreda Cortota. Od 1951.g. pa do smrti 26. siječnja 1999.g. djeluje na Odjelu za glasovir Muzičke Akademije Sveučilišta u Zagrebu, najprije kao asistent prof. Stančića, a od 1966.g. kao redoviti profesor i pročelnik Odjela za glasovir u dva mandata. Umirovljen je 1994.g. Jurica Murai jedan je od najizrazitijih predstavnika „zagrebačke pijanističke škole“.  Njegove interpretacije odlikovale su se suverenom tehnikom i odličnim poznavanjem stilskih  značajki sa smislom za pravu mjeru. Posjedovao je istančanu muzikalnost, poetičnost, nevjerojatnu tonsku paletu, te savršen glazbeni ukus, kao i evidentnu veliku opću kulturu.

Murai je koncertirao u mnogim gradovima Hrvatske i ex Jugoslavije, te u  inozemstvu: u Italiji, Švicarskoj, Španjolskoj, u zemljama bivšeg SSSR-a, u Austriji, Grčkoj, Francuskoj, Njemačkoj (istočnoj i zapadnoj), te u Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj,  Poljskoj, Českoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, u Kanadi i drugdje. Nastupao je s vodećim svjetskim orkestrima, između njih s leipziškim orkestrom „Gewandhaus“ i orkestrom francuske radio- televizije ( ORTF), te Zagrebačkom, Slovenskom, Makedonskom i Beogradskom filharmonijom, kao i filharmonijama i orkestrima u Lenjingradu, Budimpešti, Antwerpenu, Warszawi, Beču, Dresdenu i drugim gradovima pod vodstvom istaknutih dirigenta kao što su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Boris Papandopulo, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Vladimir Kranjčević, Anton Nanut, Oskar Danon, Samo Hubad, Carlo Zecchi, Friedrich Zaun, Kurt Masur, Paul Kletzki, Kiril Kondrašin, S. Popov, Jean Fournet, George Sebastian, Ottmar Suitner, Győrgy Lehel, Fabien Sevitzky, Stanislaw Skrowaczewski, Carl August Vogt, Dieter-Gerhard Worm, Igor Stravinski, Robert Craft i mnogi drugi.

Repertoar Jurice Muraija obuhvaćao je impozantan niz djela glasovirske literature- od baroka, pretklasike i klasike, preko romantike i impresionizma pa sve do suvremene glazbe. Kao komorni muzičar Jurica Murai istakao se kao član klavirskog dua s pijanistima Ivom Mačekom i Darkom Lukićem te Stjepanom Radićem, izvodeći originalna djela za klavir četveroručno, za dva klavira. Sa repertoarom za dva klavira i orkestar izvodili su djela Mozarta, Poulenca, Bacha, Brahmsa, Brittena, Papandopula, Matačića i dr., te ostvarili zapažene uspjehe u zemlji i inozemstvu (u Austriji, Njemačkoj, Kanadi).

Jurica Murai surađivao je i s brojnim uglednim instrumentalnim i vokalnim umjetnicima među kojima se posebno ističu Isaak Stern, Antonio Janigro, Ruggiero Ricci, Tonko Ninić, Josip Klima, Zlatko Baloković, Vladimir Ruždjak, Sena Jurinac, Marijana Radev, Ruža Pospiš Baldani, Josip Gostić, Eleanor Steaber, i mnogi drugi. Jurica Murai praizveo je ili sudjelovao u praizvedbama hrvatskih skladatelja, pripadnika raznih stilskih razdoblja (Luka Sorkočević, Toma Resti, Fortunat Pintarić, Leopold Ebner, Josip Raffaelli, Ferdo Livadić, Vatroslav Lisinski, Natko Devčić, Boris Papandopulo, Božidar Kunc, Milo Cipra, Lovro pl. Matačić, Dora Pejačević). Prvi je put u Hrvatskoj praizveo i neke skladbe F. Schuberta, F.Liszta, P. Hindemitha, I. Stravinskog, F. Poulenca, W. Lutosławskog, G. Bacewicza.

Sudjelovao je u realizaciji više značajnih skupnih i samostalnih cjelovitih projekata. Tako na primjer u ciklusu TV-emisija o povijesti hrvatske klavirske glazbe; u zajedničkom projektu integralne izvedbe «Das Wohltemperierte Klavier» J. S. Bacha (s deset preludija i fuga), kao i u zajedničkom projektu izvedbe svih 32 sonate L. van Beethovena (s 5 sonata). S violinistom Josipom Klimom izveo je svih deset Beethovenovih violinskih sonata. Među te projekte spada i šest sonata za čembalo i violinu J. S. Bacha realiziranih s violinistom Tonkom Ninićem; 18 sonata D. Scarlattija u povodu jubilarnih 10. Varaždinskih baroknih večeri; te svih pet koncerata za klavir i orkestar L. van Beethovena uz još dva recitala sa šest sonata koje je Murai izveo u rujnu 1981.g. u Dubrovniku. U europskoj godini glazbe 1985., a prigodom 15. Varaždinskih baroknih večeri priređena je proslava Jurici Muraju u povodu njegovih 45. godina javnog nastupanja i 35. godina umjetničkog rada prilikom koje je izveo 4 suite G. F. Händela.

Jurica Murai često je sudjelovao na svečanim i jubilarnim koncertima i proslavama. Takve su prigode primjerice bile: jubilarni koncert povodom 1000. -tog nastupa Gradskog orkestra u Dubrovniku (12.09.1967.), proslava 25. godišnjice istog orkestra (27.05.1972.), večer skladbi Dore Pejačević u povodu 50. obljetnice autoričine smrti (Zagreb, HGZ -1973.), jubilarni koncerti 25. i 30. Dubrovačkih ljetnih igara (1974.,1979.) u kojem je povodu promovirana gramofonska ploča stare dubrovačke glazbe na kojoj Murai sudjeluje s izvedbama klavirskih djela Luke Sorkočevića. Važno je istaknuti da je Jurica Murai bio trajno zaokupljen i izdavanjem kritičkih notnih izdanja pijanističke literature kao i redigiranjem klavirskih kompozicija npr. 10 sonata W.A. Mozarta, Notturno F. Livadića, izbor skladbi za klavir L. Ebnera, skladbe za klavir I. Zajca, sonata u b- molu D. Pejačević, Concertino za violinu i komorni orkestar N. Devčića (u izdanju JAZU i HAZU i drugih izdavača).

Pregled koncertne djelatnosti Jurice Muraja obuhvaća preko 800 koncerata (od toga oko 40 inozemnih turneja) u suradnji s 38 stranih i oko 32 domaća dirigenta, 27 europskih i 18 orkestara bivše Jugoslavije. Samo jedan dio Murajevih glazbenih ostvarenja ostao je zabilježen na oko 30-tak nosača zvuka koji su izdani kod nas i u inozemstvu.

O ugledu i značaju  profesora Jurice Muraja svjedoči niz nagrada i priznanja koje je primio za svoju svestranu i vrijednu reproduktivnu djelatnost: „Vladimir Nazor“- godišnja nagrada (1970.) i Nagrada za životno djelo (1993.), „Milka Trnina“ (1959. i 1972.), Nagrada grada Zagreba (1962.), „Zlatna lira“(1970.), „Ivo Tijardović“ (1978.), „Ivan Lukačić“ (1985.), „Nagrada Lovro pl. Matačić“ za životno djelo (1996.), a najveća počast dodijeljena je prof. Muraju 1997 . kada je na temelju svog vrhunskog pijanizma i muzikološke djelatnosti izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Nastupao je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Zastupljen je u glazbenim enciklopedijama Hrvatske, Jugoslavije, Velike Britanije i Nizozemske
Jurica Murai jedan je od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri na kojima je ostvario i cijeli niz majstorskih programa, solističkih, komornih, kao solist ili s orkestrom. Profesor Murai, od osnutka festivala (1971.) pa do svoje prerane smrti, bio je članom Programskog i Organizacijskog odbora i članom Festivalskog vijeća. Vrijedno je naglasiti da je Varaždin odao trajno priznanje svom zaslužnom građaninu postavivši spomen-ploču na njegovu rodnu kuću (Matica Hrvatska i Varaždinske barokne večeri), te u povodu 5. obljetnice smrti 2004., imenujući šetalište između zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i novouređenog parka u samom centru grada „Šetalištem Jurice Muraja“.

Do sada manje poznata zabilješka (crtica) iz života Jurice Muraja, koju je vrijedno spomenuti, je njegov susret u Zagrebu 1963.g. s Igorom Stravinskim, jednim od tada najvećih suvremenih kompozitora. Bilo je to za vrijeme Muzičkog biennala kojom je prilikom (12.05.1963.) Murai izveo tada prvi puta u Zagrebu njegovo djelo „Movements“, kada je orkestrom dirigirao osobno kompozitor ( u drugom dijelu koncerta zamijenio ga je Robert Craft).

Tijekom svog života i rada akademik Jurica Murai slijedi veliku tradiciju hrvatskog i svjetskog pijanizma, odgajajući u toj tradiciji i svoje mnogobrojne studente od kojih se danas lijepi broj ističe svojom koncertnom i pedagoškom djelatnošću.

Veći dio njegove značajne i bogate nototeke, koja se sastoji od više od 1940 naslova, donirana je 2004.g. Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu kao zajednička ostavština prof. Jurice Murai i njegove supruge prof. Elle Murai- Kovačić.

„Vlastitim interpretacijama kao i profesorskim utjecajem Jurica Murai je stalno svjedočio visoku razinu pijanizma što je dokazom jednako velike osobne nadarenosti kao i stečene tehničke i umjetničke dorađenosti.“

izvornik / Source:

http://info.hazu.hr/hr/clanovi_akademije/osobne_stranice/murai/murai_biografija/

Skip to toolbar