Viktor Kirčenkov

Hornist Viktor Kirčenkov rođen je u Gadjaču, Ukrajina 1973. godine. Glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi Lisenko u Poltavi i na Glazbenoj akademiji Čajkovski u Kijevu, gdje je diplomirao u klasi prof. Nikolaja Jurčenka. Godine 1992. osvojio je prvu nagradu na Ukrajinskom natjecanju mladih hornista.
Od 1994. do 1996.g. član je orkestra Malog opernog kazališta u Kijevu, a godine 1996. postaje solo hornist Kijevske filharmonije.

U Hrvatsku dolazi 1998. godine u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a od 1999. je solo rog Zagrebačke filharmonije. Aktivno djeluje kao solist i komorni glazbenik. Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog komornog orkestra te Riječkog komornog orkestra. Veliko zanimanje pokazuje za djela hrvatskih skladatelja te je neke od njih i praizveo (V. Gržinić: Koncertino za rog i gudače, Zajčevi dani 2002., P. Dešpalj: Svečana parada).

Od 2002. godine član je “XL” Kvarteta tuba Zagrebačke filharmonije. Bavio se pedagoškim radom kao profesor roga na srednjoj i osnovnoj Glazbenoj školi Karlovac.

Nastupao je s vodećim hornistom Radovanom Vlatkovićem (R.Schumann: Konzertstcuck) te Boštjanom Lipovšekom, Simone Baroncini (R. Schumann: Koncertni stavak za četiri roga i orkestar u F-duru, op. 86) te se usavršavao na majstorskim tečajevima kod R. Vlatkovića, E. Penzel, R. Horvath i W. Frodys.

Skip to toolbar