Sanja Romić

Rođena u Novom Sadu, Sanja Romić je solo oboistica Beogradske filharmonije od 2011. godine, a docentica za predmet orkestralne sekcije za puhačke instrumente na Umjetničkoj akademiji u Novom Sadu od 2016. godine. Članica je i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Radila je kao mentor Akademije beogradske filharmonije i Orkestra mladih festivala Al Bustan u Bejrutu. Iskustvo opernog glazbenika stekla je kao solo oboist u Operi i baletu u Ljubljani, Slovenija. Put orkestralnog glazbenika vodio ju je diljem Europe, SAD-a i Kine, pod dirigentskim palicama svjetski poznatih dirigenta, poput Zubina Mehte, Sir Colina Davisa, Mladena Jagusta, Daniela Rajskina, Uroša Lajovića, Sir Denisa Russella Davisa. Bila je predavač u Sloveniji, kao i na masterclass seminarima za obou u Irskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Sloveniji.
Kao stipendistica Sorosove zaklade, studirala je na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti, gdje je s odličom diplomirala u klasi Gabora Dienesa i Petera Pongraca, a svoje je akademsko obrazovanje nastavila u Salzburgu kod profesora Stefana Schilla.
Aktivna je kao solistica, a njeni nedavni angažmani uključuju: Friđeš Hidaš koncert sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i maestrom Srboljubom Dinićem, svečano otvaranje festivala Al Bustan u Bejrutu s dirigentom Gianlucom Marcianom, koncert Mozartove oboe s Makedonskom filharmonijom pod ravnanjem dirigenta Michaila Nestorowicza.
CD Melodije naroda snimila je s irskim pijanistom Finulom Mojnihanom 2017. godine u izdanju glazbenih kuća “Hedone” iz Londona i “Metropolis Music” iz Srbije. Zajedno sa skladbama srpskih autora, album promovira glazbu kao univerzalni jezik kulturnog i međunarodnog dijaloga svih naroda i njegovu povezanost s drugim granama umjetnosti. Tijekom pandemije 2020. Sanja pokreće internetsku obrazovnu platformu za klasičnu glazbu, Glazbene priče. U suradnji s festivalom NOMUS osnovala je Komorni ansambl NS koji redovito nastupa u okviru festivalskih projekata i šire. 2016. pokrenula je mentorski program psihofizičke podrške za glazbenike “Sviraj s lakoćom”. S ciljem razvoja škole oboista u Srbiji, pokrenula je Međunarodni festival oboa 2018. godine, a rado istražuje i proširuje repertoar oboa kroz suradnju sa skladateljima širom svijeta kao što su Nimrod Borenstein, Airat Ichmouratov, koji su napisali skladbe za nju.

Skip to toolbar