Ruben Dalibaltayan

Ruben Dalibaltayan Armenija

Rođen u Erevanu u Armeniji, Ruben trenutno živi u Hrvatskoj gdje je zaposlen kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Gostujući je profesor na International Academy of Music u Lihtenštajnu, kao i na „Talent Music Master Courses “u Bresciji, Italija. Ruben je predsjednik Hrvatskog društva Aleksandra Scriabina u Hrvatskoj i umjetnički direktor Međunarodnog klavirskog natjecanja Radovljica u Sloveniji.
Ruben je odgojio novu generaciju mladih pijanista koji su postigli sjajne rezultate te osvojili velik broj nagrada na mnogim međunarodnim natjecanjima kao što su Ferruccio Busoni, Queen Elizabeth, Robert Schumann u Zwickau, Ettlingenu itd. Neki od njih, Ivan Krpan i Aljoša Jurinić, uspjeli su ostvariti izvanredne međunarodne karijere te su postali jedni od najuspješnijih pijanista mlade generacije.
U sklopu svog pedagoškog rada redovito održava masterclass predavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegovi zapaženi projekti uključuju i osnivanje ljetne škole klavira u Makarskoj 2005. godine, zajedno s Julijom Gubajdullinom. Ovaj se seminar razvio u jedan od istaknutijih događaja za mlade pijaniste u regiji.
Studirao je na Komitas Konzervatoriju u Yerevanu, glazbenoj akademiji Gnesin i Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski pod vodstvom Anahita Shahbazyana, Arthura Berngardta i Valerija Kastelskyja. Na njegovu profesionalnu i osobnu formaciju uvelike su utjecali brojni izvanredni glazbenici poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa Weissenberga.
Pobjednik je mnogih prestižnih međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji. Njegove koncertne turneje uključuju velik broj zemalja dok mu se nastupi kreću od solističkih recitala i koncerata sa simfonijskim orkestrima do sudjelovanja u komornim sastavima, među kojima se ističe klavirski duo sa suprugom Julijom Gubajdullinom i poznati „Amadeus Trio Zagreb”.
Kao pijanist, posebnu pažnju i posvećenost daje promociji djela armenskih skladatelja, zanimljive izvorne glazbe povezane s kulturom njegove rodne zemlje. U suradnji s Hrvatskim radiom i Hrvatskim glazbenim institutom snimio je cjelokupan klavirski opus poznatog hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Za ovaj dvostruki CD Ruben je dobio najviše priznanje Ministarstva kulture RH – nagradu “Vladimir Nazor” za najveća dostignuća u glazbi i umjetnosti.

Skip to toolbar