Ruben Dalibaltayan

Ruben Dalibaltayan Armenija

Ruben Dalibaltayan (1973) rođen je u Erevanu, u Armeniji. Nakon što je završio glazbenu školu u klasi Anahit Shahbazyana, preselio se u Moskvu kako bi nastavio glazbeno obrazovanje na glazbenoj akademiji Gnesin pod mentorstvom profesora Arthura Berngardta. Ruben je magistrirao na Moskovskom državnom konzervatoriju pod vodstvom profesora Valerya Kastelskyja. Na njegov profesionalan i osoban razvoj uvelike su utjecali brojni izvanredni glazbenici poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa Weissenberga, koji je Rubenu dodijelio međunarodnu nagradu Alexis Weissenberg 2001. godine.

Kao pobjednik deset prestižnih međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji, Ruben se vrlo brzo etablirao na međunarodnoj glazbenoj sceni. To je njegovo postignuće odmah zapaženo i opisano kao izvanredno dostignuće od strane uglednih izvođača i kritičara. Nagrade koje je osvojio na Drugom kineskom međunarodnom pijanističkom natjecanju u Pekingu (Kina), Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislava Stančića u Zagrebu (Hrvatska) i na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Aram Khachaturyan u Erevanu (Armenija) proširile su njegovo priznavanje kao “inteligentnog i suptilnog pijanista, čiji nastup uvijek otkriva nešto novo i dosljedno zanimljivo ”, prema riječima Lazara Bermana.

Rubenove koncertne turneje uključuju brojne zemlje Europe, Azije i Amerike. Njegovi nastupi se kreću od solističkih recitala i koncerata sa simfonijskim orkestrima do sudjelovanja u komornim sastavima, među kojima se ističe pijanistički duo sa suprugom Julijom Gubajdullinom i poznati trio “Amadeus”. Ruben je član organizacije SONEMUS (Sarajevska organizacija za novu glazbu).
Njegov repertoar obuhvaća glazbu od baroka do današnjih dana. S više od 20 koncerata u svom programu i posebnim naglaskom na razdoblje romantizma, Ruben izvodi širok raspon glazbenih djela. U suradnji s Hrvatskim radio i Hrvatskim glazbenim institutom nedavno je snimio cjelokupan klavirski opus poznatog hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Ruben je za ovaj dvostruki CD dobio najviše priznanje Ministarstva kulture RH – nagradu “Vladimir Nazor” za najveća dostignuća u glazbi i umjetnosti. Posebnu pažnju pridaje promociji djela armenskih skladatelja, zanimljivoj i originalnoj glazbi nerazdvojno povezanoj s kulturom svoje rodne zemlje.

Svoju pedagošku karijeru započeo je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2000. godine, a od 2005. godine zaposlen je kao profesor klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. 2017. godine pozvan je kao gost profesor na Muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu. 2018-2019. godine predaje na Brescia Music Academy.

Tijekom posljednjih deset godina, odgojio je novu generaciju mladih pijanista koji su postigli nevjerojatne rezultate i postali dobitnici nagrada na mnogim međunarodnim natjecanjima. Unatoč mladoj dobi, neki od njegovih studenata uspijevaju napraviti izvanredne međunarodne karijere. Među najistaknutijim natjecanjima i najistaknutiji pobjednicima su Ivan Krpan koji je osvojio 1. nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu 2017. i 1. nagradu na Ettlingen International Piano Competition 2016, i Aljoša Jurinić, dobitnik 1. nagrade Međunarodnog pijanističkog natjecanja Robert Schumann u Zwickau 2012., finalist međunarodnog pijanističkog natjecanja Frederic Chopin u Varšavi 2015., i dobitnik 5. nagrade međunarodnog pijanističkog natjecanja “Queen Elizabeth” u Bruxellesu 2016.

Kao dio svog pedagoškog rada, Ruben redovno održava masterclass predavanja u Hrvatskoj, Italiji, Lihtenštajnu, Tajlandu, Sloveniji, Srbiji, Armeniji, itd. Česti je član žirija na raznim međunarodnim glazbenim natjecanjima. Njegovi zapaženi projekti uključuju osnivanje ljetne škole klavira u Makarskoj (Hrvatska) 2005. godine zajedno s Julijom Gubajdullinom.

Skip to toolbar