Ognjen Popović

Ognjen Popović rođen je 1977. godine u Pančevu gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij je nastavio u Stuttgartu, a diplomirao i magistrirao je na Visokoj akademiji za glazbu u Münchenu u klasi prof. Ulfa Rodenhäusera.
Popović je koncertirao diljem svijeta kao solist i član komornih sastava. Kao solist je nastupao sa Münchenskom filharmonijom, Europskim komornim orkestrom, Radio orkestrom Valencije, Beogradskom filjarmonijom, RTS simfonijskim orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa i drugima. Kao orkestralni glazbenik, surađivao je s orkestrom Državne opere iz Stuttgarta, Njemačkom komornom akademijom, Simfonijskim orkestrom iz Pasaua, Festivalskim orkestrom Maribor. Osvajao je nagrade na takmičenjima Felix Mendelssohn u Berlinu 1998. i međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1997. godine
Od 2002. godine Popović je solo klarinetist Beogradske filharmonije, a iste godine osniva ansambl za komornu glazbu Balkanska kamerna akademija. S poznatim njemačkim komornim ansamblom Villa Musica održao je veliki broj koncerata u Njemačkoj i Španjolskoj i snimio CD-e sa djelima R. Straussa i A. Ponchiellia.
Svoju autorsku glazbu izvodi i snima s bendom ,,Ognjen i prijatelji”, (4 CD-a), a zatim s Ognjen Popović Bend-om (1 CD). 2020. godine renomirana izdavačka kuća Genuin iz Leipziga/ Njemačka objavljuje njegov CD u saradnji sa pijanisticom Mirjanom Rajić. Čuveni kompozitori Stanojlo Rajičić, Dejan Despić i Ante Grgin su mu posvetili neka od svojih djela.
Popović je umjetnički direktor festivala komorne glazbe ,, Classic fest” u Pančevu. Držao je majstorske tečajeve u Njemačkoj, Španjolskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i mnogim gradovima Srbije. Od 2015. vodi međunarodnu radionicu za klarinet ,,Deliblatska peščara- Čardak”. Bio je angažiran i kao gostujući docent na akademiji za komornu glazbu ,, Villa Musica” iz Maniza. Od 2010. predaje klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a 2012. je doktorirao na FMU u Beogradu. Njemačka izdavačka kuća Edition Diewa Verlag iz Münchena počela je 2015. godine objavljivati njegove kompozicije.

Skip to toolbar