Francesca Vidal

Francesca Vidal, rođena u San Donà di Piave (Venecija), počela je svirati klavir u ranoj mladosti. Godine 2002. diplomirala je summa cum laude na G Konzervatoriju u Pesaru, a 2008. godine stekla je Diplomu Accademico Superiore -2. stupanj – summa cum laude, pod nadzorom M° V. Balzanija, na G. Verdi Konzervatoriju u Milanu. Godine 2002. magistrirala je pod mentorstvom M°Piera Rattalina u Zakladi Svete Cecilije u Portogruaru (Venecija). Učila je kod M°F. Scale, M° B. Petrushansky i M° G. Valentini na Međunarodnoj pijanističkoj akademiji Incontri con il Maestro u Imoli te također s M° Marianom Rybickijem na Alfred Cortot Ecole Normale de Musique u Parizu (Francuska).
Godine 2010. stekla je koncertnu diplomu pod mentorstvom M° Filippo Gambe, s izvrsnim ocjenama na Musik-Akademie der Stadt Basel u Baselu (Švicarska). Od 2011. godine nastavila je akademsku karijeru na Akademiji Santa Cecilia u Bergamu pod vodstvom M° K. Bogina i njegovih suradnika. Pohađala je majstorske tečajeve kod M° L. Moralesa, M° P. Badure Skode, M° C. Bernera, M° E. Fadinija, M° M. Beroffa i M° A. Jasinskog.
Osvojila je brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim glazbenim natjecanjima, kao što su: Mozart Prize, Yamaha Music Foundation of Europe 1999. godine, Taddei natjecanje 2003. godine, Paul Harris 2005. međunarodno natjecanje u Milanu, Val Tidone 2005. međunarodno natjecanje, Valsesia Musica Monterosa Kawai međunarodno natjecanje 2007. godine, Dino Ciani u svijetu plaketa nagrade Udruge Dino Ciani, međunarodno natjecanje Karl Drechsel Forderprieis u Norimbergi (Njemačka) 2009. godine, Umanitaria natjecanje u Milanu i finale na međunarodnom natjecanju Pecar u Goriziji, treća nagrada na međunarodnom natjecanju Abano Terme City u Abano Termama (Padova). Godine 2014. osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Hyperion, Rospigliosi u kategoriji dua i drugu nagradu na međunarodnom natjecanju Gaetano Zinetti u Veroni i Val Tidoneu (Piacenza).
Nastupala je na klavirskim koncertima u renomiranim udrugama u Italiji i inozemstvu – dvorana Verdi u Milanu, kazalište Alfred Cortot za Udrugu Animato u Parizu (Francuska), Stora Salen na Kraljevskom konzervatoriju u Stocholmu (Švedska), kazalište Manuel De Falla u Granadi (Španjolska), Steinway and Sons u Münchenu (Njemačka), Hamamatsu Concert Hall u Hamamatsu (Japan), Gran Teatro La Fenice u Veneciji, Talijanski kulturni institut u Barceloni (Španjolska), Grosser Saal della Musik Academy u Baselu (Švicarska), Palača Cancelleria di Roma u Rimu povodom festivala Uto Ughi za Rim, Teatro dell’Aquila za orkestar Sinfonica Abruzzese, Centar za svjetsku baštinu UNESCO-a u Parizu (Francuska), Puccini Hall za Società dei Concerti u Milanu Konzervatorij, zaklada Pierre Giannada Martigny u Švicarskoj, Parco della Musica u Rimu, crkva San Girolamo u Asizu povodom festivala Assisi nel Mondo, Filharmonijska akademija Sala Mozart u Bologni, Piatti Hall u Bergamu i mnoge druge cijenjene organizacije. Nastupala je za talijanski nacionalni radio i TV postaje kao što su Radio Classica, Canale 5 i Italia Uno.
Svirala je s filharmonijskim orkestrom Mihail Jora u Bacauu (Rumunjska), orkestrom La Piccola Sinfonica u Milanu, Ensamble Discovery Orchestra povodom MITO (Milan-Turin International Music Festival), Cantelli orkestrom iz Milana. Svirala je komornu glazbu V. Balzanija, M. Masse i A. Vinniskog. U 2017. godini s Radio TV orkestrom iz Kijeva izvela je Beethovenov koncert br. 5 – dirigent M° Vladimir Sheiko – u dvorani Gesualdo da Venosa Konzervatorija u Potenzi. Trenutno predaje na Konzervatoriju A. Buzzola u Adriji. Predavala je na Konzervatoriju F. Cilea u Reggio Calabriji, na Konzervatoriju G. Donizetti u Bergamu i na A. Peri Konzervatorij u Reggio Emiliji.
Umjetnička je direktorica Međunarodnog pijanističkog natjecanja Città di San Donà di Piave. Održava nekoliko majstorskih tečajeva i članica je žirija na nekoliko međunarodnih natjecanja u Italiji i inozemstvu.

Skip to toolbar