Francesca Vidal

Francesca Vidal, rođena u San Donà di Piave (Venecija), počela je svirati klavir u ranoj mladosti. Godine 2002. diplomirala je summa cum laude na “G. ” Konzervatoriju u Pesaru, a 2008. godine stekla je Diplomu Accademico Superiore -2. stupanj – summa cum laude, pod nadzorom M° V. Balzanija, na “G. Verdi” Konzervatoriju u Milanu. Godine 2002. magistrirala je pod mentorstvom M°Piera Rattalina u Zakladi Svete Cecilije u Portogruaru (Venecija). Učila je kod M°F. Scala, M° B. Petrushansky i M° G. Valentini na Međunarodnoj pijanističkoj akademiji “Incontri con il Maestro” u Imoli te također s M° Marianom Rybickijem na “Alfred Cortot” Ecole Normale de Musique u Parizu (Francuska).
Godine 2010. stekla je “Konzert Diplom”, pod mentorstvom M° Filippo Gamba, s izvrsnim ocjenama na Musik-Akademie der Stadt Basel u Baselu (Švicarska). Od 2011. godine nastavila je akademsku karijeru na Akademiji “Santa Cecilia” u Bergamu pod vodstvom M° K. Bogina i njegovih suradnika. Pohađala je majstorske tečajeve kod M° L. Moralesa, M° P. Badura.Skoda, M° C. Bernera, M° E. Fadinija, M° M. Beroffa i M° A. Jasinskog.
Osvojila je brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim glazbenim natjecanjima, kao što su: “Mozart Prize”, “Yamaha Music Foundation of Europe” 1999. godine, “Taddei” natjecanje 2003. godine, “Paul Harris 2005” međunarodno natjecanje u Milanu, “Val Tidone” 2005” međunarodno natjecanje, “Valsesia Musica Monterosa Kawai” međunarodno natjecanje 2007. godine, “Dino Ciani u svijetu” plaketa nagrade Udruge Dino Ciani, međunarodno natjecanje “Karl Drechsel Forderprieis” u Norimbergi (Njemačka) 2009. godine, “Umanitaria” Natjecanje u Milanu i finale na međunarodnom natjecanju “Pecar” u Goriziji, treća nagrada na međunarodnom natjecanju “Abano Terme City” u Abano Termama (Padova). Godine 2014. osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju “Hyperion, Rospigliosi” u kategoriji dua i drugu nagradu na međunarodnom natjecanju “Gaetano Zinetti” u Veroni i Val Tidoneu (Piacenza).
Nastupala je na klavirskim koncertima u renomiranim udrugama u Italiji i inozemstvu – dvorana “Verdi” u Milanu, kazalište “Alfred Cortot” za Udrugu Animato u Parizu (Francuska), “Stora Salen” na Kraljevskom koledžu u Stoccolmi (Švedska), kazalište “Manuel De Falla” u Granadi (Španjolska), “Steiway” and Sons” u Monaku (Njemačka), Hamamatsu Concert Hall u Hamamatsu (Japan), “Gran Teatro La Fenice” u Veneciji, Talijanski kulturni institut u Barcelloni (Španjolska), “Grosser Saal della Musik” Academy u Basilei (Švicarska) , Palača “Cancelleria di Roma” u Rimu povodom festivala “Uto Ughi za Rim”, “Teatro dell’Aquila” za orkestar Sinfonica Abruzzese, Centar za svjetsku baštinu UNESCO-a u Parizu (Francuska), “PucciniHall” za Società dei Concerti u Milanu Konzervatorij, Zaklada “Pierre Giannada Martigny” u Švicarskoj, “Parco della Musica” u Rimu, crkva San Girolamo u Asizu povodom festivala “Assisi nel Mondo”, Filharmonijska akademija “Sala Mozart” u Bologni, “Piatti Hall” u Bergamu i mnoge druge cijenjene organizacije. Nastupala je za talijanski nacionalni radio i TV postaje kao što su Radio Classica, Canale 5 i Italia Uno.
Svirala je s filharmonijskim orkestrom “Mihail Jora” u Bacauu (Rumunjska), orkestrom “La Piccola Sinfonica” u Milanu, Ensamble Discovery Orchestra povodom MITO (Milan-Turin International Music Festival), “Cantelli” orkestrom iz Milana. Svirala je komornu glazbu V. Balzanija, M. Masse i A. Vinniskog. U 2017. godini s Radio TV orkestrom iz Kijeva izvela je Beethovenov koncert br. 5 – dirigent M° Vladimir Sheiko – u dvorani “Gesualdo da Venosa” Konzervatorija u Potenzi.
Trenutno predaje na Konzervatoriju “A. Buzzola” u Adria. Predavala je na Konzervatoriju “F. Cilea” u Reggio Calabriji, na Konzervatoriju “G. Donizetti” u Bergamu i na “A. Peri” Konzervatorij u Reggio Emiliji.
Umjetnička je direktorica Međunarodnog pijanističkog natjecanja “Città di San Donà di Piave”. Održava nekoliko majstorskih tečajeva i ima čast biti dijelom žirija na nekoliko međunarodnih natjecanja u Italiji i inozemstvu.

Skip to toolbar