Branko Mihanović

Branko Mihanović rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju te osnovnu i srednju muzičku školu, glavni predmet oboa kod prof. Željka Veršića. Muzičku akademiju upisao je u Zagrebu kod prof. Ive Olupa da bi studij nakon položene prve godine nastavio na Hochschule fuer Musik und darstellende Kunst u Freiburgu, Njemačkoj, u klasi prof. Heinza Holligera gdje je i diplomirao 1978. godine. Od 1979. godine djelovao je kao prvi oboist u orkestru Opere HNK u Zagrebu, a od 1984. do 2001. kao solo oboist Zagrebačke filharmonije. Niz godina redovito surađuje kao prvi oboist sa Simfonijskim orkestrom HRT u Zagrebu, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim baroknim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom. Od 2001. godine je docent, od 2013. godine redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2018. godine redovni profesor u trajnom zvanju na istoj ustanovi.
2005. godine imenovan je ravnateljem Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na čelu koje je bio puna dva mandata. 2016. imenovan je umjetničkim ravnateljem nacionalnog festivala Osorske glazbene večeri
Solistički je nastupao uz mnogobrojne hrvatske i inozemne orkestre poput Zagrebačke filharmonije, Simfoničara HRT, Gradskog orkestra u Dubrovniku, Slovenske filharmonije, Makedonske filharmonije, Beogradske filharmonije, Sarajevske filharmonije, Simfonijskog orkestra Bratislava, Sacramento symphony orkestra, Orkestra Simon Bolivar u Caracasu, Zagrebačkih solista, Varaždinskog komornog orkestra, Hrvatskog komornog orkestra, Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. Solističke nastupe ostvario je još i u Argentini, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Kini, Češkoj.
Tijekom umjetničke karijere bio je član mnogobrojnih komornih sastava: Zagrebački puhački trio, Hrvatski komorni oktet, barokni ansambl Musica Viva, Zagrebački puhački ansambl, ansambl ZF Acoustic project, Cantus ansambl, Trio Operni suveniri (flauta, oboa, klavir), Hrvatski barokni ansambl. Brojne snimke ostvario je za Croatia records, Orfej, Aquarius records, Cantus i potrebe Hrvatskog radija. Dobitnik je Nagrade „Milka Trnina“ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Skip to toolbar