Xin Wang

Xin Wang

Xin Wang etablirala se kao jedna od vodećih pijanistica Mongolije i Kine unatoč svojoj mladosti. Pozornost javnosti privukla je sa sedam godina kada je osvojila posebnu nagradu na nacionalnom klavirskom natjecanju u Kini i od tada drži pijanističke koncerte i recitale u koncertnim dvoranama širom Kine. Studirala je kod Jolio Largacha i Gabriela Rosenberga u Kölnu i Nürnbergu. Tijekom studija stekla je stipendiju DAAD-a. Xin Wang je osvojila brojne nagrade, uključujući klavirsko natjecanje Lengano u Italiji, klavirsko natjecanje Bettona u Italiji i mnoge druge.

Rado je viđeni gost na mnogim poznatim koncertnim mjestima u Europi i Aziji, poput Berlinske filharmonije, dvorca Elmau u Njemačkoj, Qintai koncertne dvorane u Wuhanu, koncertne dvorane u Xiamenu, Henan umjetničkog centra u Zhengzhou, koncertne dvorane u Ningbou, Poly Grand kazališta u Hohhotu i mnogim drugima. Kao solist, Xin Wang je nastupila s mnogim poznatim orkestrima, među kojima su orkestar Wuhan filharmonije, simfonijski orkestar Aachen, komorni orkestar filharmonije St. Petersburg i komorni orkestar Berliner Camerata, pod palicom poznatih dirigenta poput Kazema Abdullaha, Jamesa P. Lia, Juri Gilboa, Eduarda Straussera i Fuada Ibrahimova. Redovito gostuje na međunarodnim festivalima kao što su Skrjabin festival za pijaniste u Grossetu (Italija); klavirski festival „federi musica“ u Napulju (Italija); međunarodni festival pijanista Salerno (Italija); „IBLA Claasic“ Sicilija (Italija); festival za pijaniste Orbetello (Italija); „Friday Nights with Yury Revich“ Beč (Austrija); međunarodni umjetnički festival Kotor (Crna Gora); međunarodni glazbeni festival Deià u Španjolskoj; festival „Palau March Museu“ Palma (Španjolska); „Festival de musique classique pompignan“ Toulouse (Francuska); Palais Sommer Dresden (Njemačka); „Monschau Klassik“ Njemačka; međunarodni klavirski festival Wuhan (Kina) kao i mnogi drugi. Kao strastveni komorni glazbenik, redovito surađuje s kolegama u Kini i Europi, poput dobitnika nagrade Echo-Klassik Yury Revicha ili Alexandre Debrusa.

Xin Wang je osnovala te je ujedno i umjetnički direktor međunarodnog festivala pijanista u Geilenkirchenu u Njemačkoj, a predsjednik je žirija međunarodnog natjecanja pijanista “Euregio Piano Award”. Česti je član žirija na mnogim međunarodnim pijanističkim natjecanjima kao što su Campillos u Španjolskoj; međunarodno pijanističko natjecanje Isidor Bajić u Novom Sadu (Srbija), „Neue Sterne“ u Wernigerode (Njemačka), „Mauro Paolo Monopoli Prize“, Barletta (Italija), „Notes in Harmony“ Bettona (Italija), „Academy Award“ u Rimu (Italija), Azijsko međunarodno natjecanje pijanista u Hong Kongu i mnogim drugima.

Kao gostujući profesor, predaje od 2012. godine na različitim glazbenim sveučilištima u Kini te je održala nekoliko majstorskih tečajeva u Kini i Njemačkoj u suradnji s prestižnim predavačima s poznatih europskih glazbenih sveučilišta.

Skip to toolbar