ROMAN WIDASZEK

 

Roman Widaszek – klarinetist, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Katowicama, u klasi profesora Kierskog. Svoje je vještine savladao na mnogim seminarima i masterclass tečajevima koje su vodili profesor Guy Deplus i prof. Michael Arrignon.
Dobitnik je II. nagrade na I. Festivalu poljskog klarineta u Piotrkow Trybunalskom (1995), a također je i laureat III. nagrade na Poljskom natjecanju za kompoziciju u Bielsko-Biali (1990), a bio je i stipendist ministarstva umjetnosti i kulture. Također je odlikovan Smeđim križem za zasluge u popularizaciji glazbene kulture. Zbog svog aktivnog umjetničkog djelovanja, njegov rad uključuje mnoge solističke i komorne koncerte, a nastupao je i izvođačima i bendovima poput npr. Sharon Kam, Antonio Saiote, Dimitri Ashkenazy, Kwartet Śląski, (Šleski kvartet), Ansambl Hilliard. Nastupao je kao solist s većinom poljskih orkestara kao što su: Nacionalni simfonijski orkestar Poljskog radija u Katowicama, Šleska filharmonija, Krakovska filharmonija, Vroclavska i Poznanjska filharmonija, kao i Sinfonietta Cracovia, AUKSO, Orkestar Poljskog radija – AMADEUS, Orkestar Beethovenske akademije gdje je između ostalog izvodio skladbe C. Stamitza, W. A. Mozarta, CM Weber, K. Kurpiński, A. Ponchielli, F. Mendelssohn F. Krommer, M. Bruch, H. Tomasi, W. Lutosławski, M. Górecki i A. Shaw.
Također nastupa kao solist i komorni glazbenik na mnogim koncertima i festivalima u Poljskoj i inozemstvu. npr. u Austriji, Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Portugalu, Finskoj, Južnoj Koreji, Japanu, Kini.
Snimio je preko dvadeset snimaka (EMI, DUX, CD ACCORD), za koje je devet puta bio nominiran za prestižnu nagradu Fryderyk. Surađuje s poznatim poljskim skladateljima (npr. Hanna Kulenty, Zbigniew Bargielski, Mikołaj Górecki, Marcel Chyrzyński, Krzysztof Herdzin), pa je kao rezultat toga napravio mnogo praizvedbi solo i komornih skladbi koje su mu bile posvećene. Kao jedan od rijetkih klarinetista, svira i na vrlo rijetkom instrumentu, tj. Bassethornu (alt vrsta klarineta). Ovo je instrument na kojem je svirao zajedno sa Sharon Kam na Međunarodnom festivalu pod nazivom “Music in Old Cracow” 2004. izvodeći Konzertstücke op. 113 i 114 F Mendelssohna za klarinet, bassethorn i orkestar. Predavač je i na domaćim i stranim tečajevima (uključujući Kraljevski konzervatorij u Bruxellesu i Glazbeni konzervatorij u Portu), te je bio član žirija na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima za klarinete. Od 1997. do 2011. bio je prvi klarinetist Capella Cracoviensis. Član je Cracow Reed Trioa, Krakovskog puhačkog kvinteta, poljskog ansambla Bassethorn i profesor glazbene akademije u Katowicama (nominiran 2018.). Roman Widaszek, umjetnik Buffet Crampon, D’Addario i Silverstein.

Skip to toolbar