Roland Szentpáli

Roland Szentpáli, rođen je 1977. u Nyíregyházi (Mađarska). Roland je počeo svirati eufonij u dobi od dvanaest godina, prešavši na tubu sljedeće godine pod mentorstvom profesora Sandora Lukácsa. Bio je student na akademiji Béla Bartok u Budimpešti od 1991. do 1995. godine, studirao je kod Josepha Baszinke i Gábora Adamika. Studij je nastavio kod Lászla Szabòa na Akademiji F. Liszt. Pohađao je seminare koje su držali Roger Bobo, Mel Culbertson, Manfred Hoppert i Sam Pilafian, a dobitnik je i brojnih stipendija za studiranje u inozemstvu.
Među njegovim brojnim uspjesima na samostalnim natjecanjima, najzapaženije su njegove prve nagrade na Lahti International Brass Competition u Finskoj (2001.), International Performer‘s Competition u Brnu, Češka (2000.) i International Tuba Competition u Cheju, Koreja (2000.). Također je nagrađen drugom nagradom na prestižnom međunarodnom natjecanju u tubi Markneukirchen 2000. godine, a dobitnik je nagrada i na drugim natjecanjima, uključujući TubaMania (Australija, 1999.), Geubwiller International Tuba Competition (Francuska, 1998.). Roland Szentpali je vrlo aktivan i kao skladatelj, napisavši mnoga djela za tubu, komorni sastav i orkestar u širokom rasponu stilova. U veljači 1994. izveo je vlastiti Koncert za tubu i orkestar u Budimpešti za izravni televizijski prijenos. Njegovu glazbu svirali su i snimali Orkestar Mađarskog radija i orkestar Mađarske glazbene akademije Bela Bartok. Njegov posljednji samostalni CD “I Killed my Lips ” uključuje njegove vlastite četiri kompozicije.
Usprkos njegovom zauzetom rasporedu, Roland je angažiran i kao glavna tuba u Mađarskoj nacionalnoj filharmoniji, a redovito drži masterclass seminare u Sjedinjenim Državama, Japanu i mnogim europskim zemljama.

Skip to toolbar