Riccardo Ghiani

 

Prvi flautist orkestra Zaklade Teatro Lirico iz Cagliarija Cagliaritano rođen je 1961. godine.

Završio je klasičnu gimnaziju „G.M. Dettori” u Cagliariju 1980. godine.

Započeo je studij na Konzervatoriju u svom gradu u klasi Salvatorea Saddija. Diplomirao je flautu 1984. s najvišim ocjenama i pohvalama.

Školovanje je nastavio u klasi Raymonda Guiota na Konzervatoriju „Hector Berlioz” u Parizu, gdje je 1986. dobio nagradu premier prix de la ville de Paris, i u klasi Maxencea Larrieua na Conservatoire de Geneve (gdje je dobio nagradu premier prix de virtuosité 1988., premier nommé).

U međuvremenu je pohađao brojne masterclass radionice pod vodstvom Alaina Mariona i Roberta Dicka za flautu te Bruna Canina i Mauricea Bourguea za komornu glazbu.

Nekoliko godina bio je član ansambla Spaziomusica iz Cagliarija s kojim je intenzivno radio na području suvremene glazbe.

Paralelno s radom u orkestru Teatro Lirico iz Cagliarija kao prvi flautist, surađivao je s orkestrom ORT iz Toskane (Firenca), Simfonijskim orkestrom Sanrema, Instrumentalnim ansamblom de l’Ile de France (Pariz), Glazbenim popodnevima iz Milana, Sicilijanskim simfonijskim orkestrom (Palermo), orkestrom Teatro Nazionale dell’Opera iz Rima, Haydnovim orkestrom iz Bolzana i Trenta, orkestrom Konzerthaus Berlin.

Kao član orkestra Cagliaritana, imao je priliku svirati s dirigentima kao što su Gérard Korsten, Lorin Maazel, Carlo Maria Giulini, Pinchas Steinberg, Christopher Hogwood, Roberto Abbado, Guennadi Rozhdestvensky, Raphael Frühbeck de Burgos, Emmanuel Krivine, Georges Pretre, Ivan Fischer, George Benjamin, Frans Bruggen, Ton Koopman, Trevor Pinnock, Peter Schreier, Luciano Berio, Serge Baudo i drugi.

Predavao je na konzervatorijima u Cagliariju, Sassariju, Reggio Calabriji i Palermu.

Od 1996. do 2001. bio je asistent Aurèlei Nicolet na Muzičkoj akademiji „Accademia Musicale Chigiana“.

Od 2001. do 2006., uz Nicolet, bio je predavač na Ljetnoj akademiji na Hvaru (Hrvatska).

Profesor je na Akademiji za flautu Travesera Siglo XXI u Madridu gdje predaje studentima viših godina. Redovito održava masterclass radionice iz flaute u Italiji i inozemstvu (Španjolska, Hrvatska, Francuska, Rumunjska, Poljska).

Predaje na ljetnim specijalističkim tečajevima/radionicama „Bosa Antica” (Bosa), „Cursos de Musica Ciudad de Segovia” i na Akademiji “Non solo Musica” (Montespertoli – FI). Član je žirija na državnim i međunarodnim natjecanjima, a pozivaju ga kao stručnjaka i na završne diplomske i poslijediplomske ispite na konzervatorijima u Strasbourgu, Neuchâtelu i Ženevi.

Osnivač je ansambla Hoffmansthal i umjetnički sudirektor Festivala „Volite li Richarda Straussa?“ u suradnji s Institutom Richard Strauss u Garmisch Partenkirchenu. Redovito ga pozivaju kao solista i predavača na prestižne međunarodne konferencije za flautiste.

On je testimonial za flautu Guo grenaditte, koja je rezultat najnaprednijih istraživanja na području organologije ovog instrumenta.

Skip to toolbar