Marko Zupan

Marko Zupan živi i radi u Berlinu kao samostalni umjetnik i kao solo flautista često surađuje sa raznima internacionalnima orkestrima. Jako je tražen kao solist i komorni muzičar i redovito sudjeluje na festivalima po Europi i šire po svijetu.
Nastupio je u brojnim poznatim koncertnim dvorana u svijetu, između ostalih u koncertnoj dvorani Berlinske filharmonije, Suntory Hall Tokyo, Wiener Musikverein, Konzerthaus Berlin, Slovenske filharmonije, Gasteig München, Hanoi Opera House, Shanghai Oriental Art Center i Timisoara Opera House.
Snimio je pet CD-a sa solističkim i komornim repertoarom, te jedan CD improvizacije.
Zupan je studirao flautu na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Mateja Zupana, zatim u Parizu u klasi prof. Pierre-Yves Artauda (ENMP “Alfred Cortot”) i prof. Georgesa Alirola (Conservatoire de Creteil), a kasnije još na Mozarteumu u Salzburgu u klasi prof. Irene Grafenauer. Usavršavao se na brojnim majstorskim tečajevima sa svjetskim poznatim flautistima, kao što su Aurele Nicolet, Peter-Lukas Graf, Felix Renggli i Emmanuel Pahud. Za vrijeme studija osvojio je brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.
Pedagoško je aktivan na seminarima i majstorskim tečajevima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunskoj i Japanu, a od 2010. predaje kao vanjski suradnik na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
U nakladi Edition Svitzer objavio je Orkestralne dionice flaute obrađene za kvartet flauti, koje djeluju kao pedagoška metoda za ovladavanje orkestralnog repertoara za solo flautu. Edicija je međunarodno priznata i hvaljena od najpoznatijih svjetskih flautista i pedagoga. Sa željom proširivanja flautističkog repertoara praizveo je brojne kompozicije, uz to i sam transkribira i aranžira klasične kompozicije drugih instrumenata za flautu.
Zupan je  i osnivač te umjetnički vođa Međunarodnog muzičkog festivala “Ursus” (od 2013).

Skip to toolbar