Lars Niederstrasser

Lars Niederstrasser profesor je klasičnog saksofona na Kraljevskom konzervatoriju u Hagu, Nizozemska.

Svira sopran saksofon u Kvartetu saksofona Berlage koji je osvojio renomiranu nagradu Dutch Classical Talent 2013. godine na Concertgebouwu u Amsterdamu te nagradu Kersjes Prijs 2015. godine. Na njemačkom glazbenom natjecanju 2011. u Berlinu Kvartet saksofona Berlage osvojio je stipendiju i uvršten je u nacionalnu selekciju koncerata mladih umjetnika. Godine 2014. objavili su svoj debitantski nosač zvuka SaxoFOLK za izdavačku kuću MDG, nakon čega su uslijedili In search of freedom 2017. i Goldberg Variations 2020.

Od 2007. do 2012. Lars je svirao s Orkestrom glazbenog festivala Schleswig Holstein. Osim toga, svira u orkestrima kao što su Kraljevski orkestar Concertgebouw, Filharmonijski orkestar Nizozemskog radija, Ludwigova i Essener filharmonija.

Lars Niederstrasser studirao je na Konzervatoriju u Amsterdamu u klasi Arna Bornkampa. Učio je i od Claudea Delanglea na Conservatoire Nationale Supérieure de Musique de Paris tijekom Erasmus razmjene.

Nakon što je osvojio osam prvih nagrada na nacionalnom natjecanju Jugend musiziert, Lars je s 18 godina debitirao s Bochumer filharmonijom izvodeći Concerto Glazunov. Između ostalih, nastupao je i kao solist s orkestrom  Braunschweiger Staatsorchester i Filharmonijskim orkestrom NDR radija.

S njemačkim saksofonskim orkestrom Selmer Saxharmonic u kojem svira bas saksofon, snimio je nekoliko nosača zvuka pod vodstvom Milana Turkovića. “Flying Saxophone Circus” osvojio je nagradu ECHO Klassik.

Koncertne turneje odvele su ga u SAD, Japan i diljem Europe, a snimao je i za Radio 4 (NL), ORF (A) i Deutschlandfunk, NDR i BR (D).

Godine 2014. objavio je samostalni nosač zvuka s djelima J.S. Bacha, Carla Philippa Emanuela Bacha i Marina Maraisa predstavivši i Četiri baritona (Kvartet baritonskih saksofona).

 

Skip to toolbar