Katarina Krpan

Katarina Krpan diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a usavršavala se i magistrirala na Conservatoire de Musique (Lausanne, Švicarska) pod vodstvom prof. Jean-Françoisa Antoniolija. Priredivši niz zapaženih recitala, nastupa uz simfonijske i komorne orkestre te večeri komorne glazbe, Katarina Krpan se zarana uvrstila među vodeće hrvatske koncertne umjetnike. O njezinu nemalom međunarodnom ugledu svjedoče pozivi renomiranih festivala kao i brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Pored nastupa ostvarenih uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, koncertirala je i s brojnim inozemnim orkestrima (Cairo symphony orchestra, Uralska filharmonija, Orchestra Sinfonica di Sanremo, Nacionalna filharmonija Ukrajine, Makedonska filharmonija, Orchestra sinfonica de Rio de Janeiro, Niški simfonijski orkestar, Sofijska filharmonija, Perth Symphony Orchestra, Tirana Philharmonic Orchestra, Filarmonica Banatul Timișoara i dr.). Na koncertnom podiju nastupala je pod vodstvom najistaknutijih hrvatskih dirigenata, ali je u domovini i svijetu isto tako surađivala s inozemnim dirigentskim uglednicima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švicarske i talijanske radio-televizijske kuće, ali i nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za domaće i inozemne diskografske etikete. Albumi Katarine Krpan dobitnici su više diskografskih nagrada. U dosadašnjoj aktivnosti glazbenica je uz intenzivnu umjetničku karijeru u zemlji i inozemstvu razvila i onu pedagošku te pokazala izrazit smisao za odgoj mladih glazbenika, posebno posvećujući pozornost njihovu sveobuhvatnom obrazovanju. Studenti Katarine Krpan dobitnici su velikog broja nacionalnih i međunarodnih nagrada.
Osobito je izražen njezin umjetnički interes za glazbu 20. stoljeća, kojoj posvećuje veliku pozornost, posebno hrvatskoj glazbenoj tvorbi. Katarina Krpan, naime, veliku pozornost poklanja sustavnom promicanju novije hrvatske glazbene literature, pa je s uvjerenjem i kompetentno praizvela i studijski snimila doista impresivan niz recentnih klavirskih skladbi, koje su joj – potaknuti pravim umjetničkim dosluhom – podjednako često posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog skladanja (npr. Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk, Frano Đurović).
Uvjerenje u nužnost promicanja nacionalnog glazbenog stvaralaštva prenosi i na studente, pa je s tom nakanom 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike glazbenih škola i studente Muzičkih akademija različitih katedri sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora i njihova izvođenja na koncertima diljem zemlje i inozemstva, a s istim ciljem sve više izgrađuje i suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži. Nagrade koje je dosad stekla afirmiraju vrijednost njezinih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz doba studija, Nagrada Hrvatskoga glazbenog zavoda (1992.), Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži (1992.), Nagrada Kluba sveučilišnih nastavnika (2001.), Nagrada Mai Musical Festivala Mai Musical (Tergnier, 2003.), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja (2013.), Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2013.), Nagrada Neven Festivala Sv. Marka (2014.) i Plaketa Grada Zagreba (2014.). Od godine 1991. Djeluje u glasovirskom duu s ocem Vladimirom Krpanom i ta je suradnja rezultirala velikim brojem koncertnih nastupa s programima od glasovira četveroručno i na dva klavira, do nastupa u raznim formacijama te uz brojne orkestre, kao i sa 4 albuma i jednim DVD izdanjem.
Od 2019. godine djeluje u duu #kkkk s violinisticom Katarinom Kutnar. Duo Kutnar/Krpan s jednakim je uspjehom prihvaćen kod publike i struke. Dobitnice su diskografske nagrade Porin za najbolji album klasične glazbe (Berislav Šipuš: Zajedno) 2019. godine, a za album #KKKK Sanjarenje/Daydream 2022. godine nominirane su u svim kategorijama klasične glazbe.
Katarina Krpan redovita je profesorica u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i autorica i voditeljica izbornog kolegija Suvremena glazba za klavir od akademske godine 2021./2022. u sklopu kojeg su do danas studenti na koncertima izveli više od 70 recentnih djela skladatelja iz Hrvatske i svijeta.
Niz godina djelovala je kao gost profesor na Akademiji Steinway u Veroni (Italija). Voditeljica je ljetne pijanističke škole Međunarodnog kulturnog centra hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.

 

Skip to toolbar