József Bazsinka Jr.

Tubist József Bazsinka Jr. rođen je u Budimpešti 1985. godine u obitelji glazbenika. Majka mu je violončelistica, otac (József Bazsinka) međunarodni solo tubist, član Budimpeštanskog festivalskog orkestra i prvi učitelj Józsefa Jr.

Diplomirao je 2010. na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti u klasi Lászla Szabóa. Proveo je semestar na Hochschule für Musik und Theater u Hannoveru 2008., gdje je studirao kod Jensa Bjørn-Larsena. Stekao je doktorat iz umjetnosti (DLA) na Glazbenoj akademiji Franz Liszt 2018. godine. Od 2012. pohađao je i četiri semestra na Baptističkoj teološkoj akademiji u Budimpešti.

Dobitnik je prve nagrade na državnom natjecanju iz tube u Mađarskoj 2007., na međunarodnom natjecanju u Brnu (CZ) 2008. g. te u Jejuu u Južnoj Koreji 2010. godine.  2010. jedan je od osnivača kvinteta In Medias Brass, koji je – u tek nešto više od tri godine svog  postojanja – osvojio pet prvih i dvije druge nagrade na sedam zapaženih međunarodnih natjecanja komorne glazbe u Južnoj Koreji, Njemačkoj, Sloveniji, Japanu, Italiji, Francuskoj i SAD-u. U studenom 2011. dodijeljena im je nagrada „Junior Prima”, najveća nagrada za mlade talente u bilo kojem području umjetnosti u Mađarskoj. Osim Mađarske i nekoliko europskih zemalja, do sada su održali koncerte u Južnoj Koreji, Japanu i SAD-u.

Od 2005. redovito surađuje s Klangforumom Wien, a od 2013. s mađarskim suvremenim ansamblom UMZE. Svirao je u Prometeju Luigija Nona s ansamblom Recherche (Freiburg) od 2014. do 2015. (Amsterdam, Zürich i Pariz). Član je ansambla Experimentalstudio des SWR (Freiburg) od 2016.

Od 2015. do 2021. bio je profesor tube i komorne glazbe na Srednjoj strukovnoj glazbenoj školi St. Stephen King u Budimpešti, a od 2021. izvanredni je profesor na Fakultetu za glazbu Béla Bartók Sveučilišta u Szegedu.

Skip to toolbar