Jože Kotar

Klarinetist i pedagog Jože Kotar živi i radi u Ljubljani, gdje je 12 godina bio glavni klarinet orkestra Slovenske filharmonije. Trenutno radi na istoj poziciji sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija. Redovni je profesor klarineta na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a predaje i na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani.
Redovito nastupa u Sloveniji i diljem Europe, Sjedinjenim Državama i Južnoj Americi kao solist, komorni glazbenik i član raznih sastava. Vodio je majstorske tečajeve za klarinet i komornu glazbu u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Mađarskoj, Belgiji, Izraelu, Irskoj, Kanadi, SAD -u, Australiji i Brazilu, često je član žirija na međunarodnim natjecanjima i redoviti je gost na slovenskim i stranim festivalima. Nastupao je i snimao kao solist s mnogim orkestrima, pod vodstvom dirigenata kao što su Marko Letonja, George Pehlivanian, Roger Boutry, Tetsui Honna, David Itkin, Benoît Fromanger, David de Villiers i drugi.
Svjetski je premijerno izveo, kao solist i kao član brojnih komornih sastava, više od 190 djela mnogih slovenskih i stranih skladatelja.
Kao glavni klarinet nastupao je s mnogim poznatim dirigentima, kao što su Carlos Kleiber, Ricardo Mutti, Serge Baudo, Yurij Simonov, Hartmut Haenchen, Milan Horvat, Pavel Kogan, Zoltan Kocsis, Leopold Hager, En Shao …
Član je, suosnivač i umjetnički voditelj Slovenskog orkestra klarineta i Slovenskog seksteta klarineta, a također je i član mnogih drugih sastava, uključujući kvintet Ariart Woodwind (s kojim je 2007. godine dobio Bettetovu nagradu), Trio na puhača Slovenske filharmonije i ansambla suvremene glazbe MD7, s kojim je 2013. dobio prvu Lipovšekovu nagradu. Od 2007. dirigent je i umjetnički voditelj Trboveljskog radničkog puhačkog orkestra.
Snimio je brojne kompaktne diskove, uključujući osam solo albuma (sa Gudačkim kvartetom Slovenske filharmonije, harfisticom Nicolettom Sanzin Fabri, Orkestrom Slovenske filharmonije i Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija i tri s pijanistom Lucom Ferrinijem) te mnoge diskove s ansamblima, uključujući Ariart Puhački kvintet, ansambl MD7, Slovenski kvartet klarineta, Sekstet slovenskih klarineta i Puhački trio Slovenske filharmonije. Dva puta je snimio Rossini Introduzione, temu e variazioni, prvo s Orkestrom slovenske policije, a drugi s Trboveljskim radničkim puhačkim orkestrom na koncertu uživo u Nizozemskoj.

Skip to toolbar