Giuseppe Devastato

Giuseppe Devastato rođen u Napulju, pijanist je i skladatelj kojeg međunarodna kritika prepoznaje kao jednog od bitnijih pijanista svoje generacije. Završio je studij u Italiji kod prof. Carla Alessandra Lapegne (klavir) i prof. Giacoma Vitalea (kompozicija), a na njegov rad i razvoj utjecali su poznati pijanisti kao što su Laura De Fusco, Francesco Nicolosi i Aldo Ciccolini.
Giuseppe Devastato koncertirao je u najvažnijim kazalištima Europe, Amerike i Azije, kao što su Manoel Theatre (Malta), Sala Villanueva (Meksiko), León Auditorium (Španjolska), Auditorium Parco della Musica (Rim), Ravello Festival (Italija), Carnegie Hall u New Yorku (SAD), Ateneum Bukurešt, Nacionalna filharmonija u Temišvaru (Rumunjska) Nacionalni auditorij u Kijevu (Ukrajina), Nacionalna filharmonija u Szczecinu, Tarnowu, Krakowu i Bydgoszczyju (Poljska), Wuxi Gran Theatre, Pekinški centar za izvedbene umjetnosti, Šangajska simfonijska dvorana (Kina), Velika koncertna dvorana Skrjabinovog muzeja (Rusija), Wuxi Gran Theatre (Kina), Nacionalni auditorijum u Tokiju.
Već godinama redovito nastupa na koncertima komorne glazbe s različitim sastavima, uz podučavanje i usavršavanje mladih glazbenika. Mnogi od njegovih učenika nagrađeni su na važnim međunarodnim natjecanjima komorne glazbe. Često pozivan na Međunarodni festival Ravello, izveo je kompletne sonate i varijacije za klavir i violončelo Beethovena i Brahmsa te je radio s mnogim orkestrima kao što su IASI filharmonija, Simfonijski orkestar države Meksiko, Kijevski simfonijski orkestar, Sofijski komorni orkestar , Accademia dell’Arco iz Poljske i Saratoga Youth Spring Orchestra iz New Yorka.
Giuseppe Devastato dobitnik je “Međunarodne nagrade Cartagine 2011” za ljudske zasluge i profesionalna postignuća u kategoriji “Glazba”, za širenje glazbe općenito – a posebno talijanske glazbe – diljem svijeta, na temelju zasluga stečenih kao pijanist i skladatelj, s namjerom širenja klasične glazbe u svijetu – “Njegovo djelovanje pokazuje visoku osjetljivost i duboku ljubav prema životu. Njegovo sviranje ima za cilj oponašanje ljudskog glasa i nadahnuto je umjetnošću Bel Canta Napuljske škole. ”.
Debi u Carnegie Hallu u New Yorku kao pijanista i skladatelja, 30. svibnja 2014. ispraćen je ovacijama, a tom je prilikom predstavio “Sembazuru Fantasy” (posvećenu žrtvama tsunamija) za violinu, klavir i orkestar. 15. prosinca 2015. osvojio je dvije međunarodne nagrade na Global Music Awards u Los Angelesu – SAD, Zlatnu medalju za skladbu “Toccata” i Zlatnu medalju za album “The Pianist Composer”. Njegove albume, koji su dobivali nagrade i recenzije u najvažnijim glazbenim časopisima, objavljuju Warner Chappel Music, CAM, Da Vinci Classics, a njegove albume redovito emitiraju najvažniji klasični radiji u Europi i Americi. Trenutno je pozvan da predaje na majstorskim tečajevima u Europi, Americi i Aziji, predstavljajući svoju novu knjigu “The Science of Piano Technique” temeljenu na tehničkim i glazbenim kriterijima Napuljske škole S. Thalberga.
Autor je glazbe za glasovir, komorne glazbe i simfonije, njegove se skladbe redovito izvode u Europi, Americi i Aziji, izvode ih veliki izvođači i objavljuju Da Vinci Edition. Umjetnički je savjetnik Međunarodnog pijanističkog natjecanja “The Naapolitan Masters” u Napulju (Italija) i “Mimas Music Festival” na otoku Procida (Italija).
Trenutačno predaje na majstorskim tečajevima u Europi, Americi i Aziji te je profesor klavira i komorne glazbe na Musical Arts Madrid Academy i na Accademia Musicale Europea y u Napulju te gostujući profesor na Talent music Masters academy u Bresciji, na međunarodnoj ljetnoj akademiji EuroArtsAcademy .
Posljednjih godina njegovi učenici osvojili su više od 50 nagrada (prvih i drugih) na međunarodnim pijanističkim natjecanjima, članovi Alink-Argerich, Newcastle YPN (2014.), S.Thalberg (2015.(, Cesar Franck (2017.), Skladatelji Španjolske (2017.). 2017.), Maria Herrero (201, Međunarodno pijanističko natjecanje u Rigi (2017.), Međunarodno pijanističko natjecanje u Windsoru (2018.), 9. međunarodno pijanističko natjecanje F. Liszt Weimar – Bayreuth (2018.).
Često je pozivan kao član žirija na mnogim međunarodnim pijanističkim natjecanjima i službeni je KrausePiano Artist i predsjednik WPTA Spain.
“Pravi umjetnik, glazbeni glumac, njegov zvuk je tako emotivan i istinit. Giuseppe govori uz instrument i kroz instrument, to sam čuo slušajući njegovog Rahmanjinova”.
Aleksej Bogorad – dirigent Boljšoj teatra

Skip to toolbar