Giuseppe Devastato

Giuseppe Devastato rođen u Napulju, pijanist je i skladatelj kojeg međunarodna kritika prepoznaje kao jednog od bitnijih pijanista svoje generacije, završio je studij u Italiji kod prof. Carla Alessandra Lapegne (klavir) i prof. Giacoma Vitalea (kompozicija), njegova umjetnost su izradili poznati pijanisti kao što su Laura De Fusco, Francesco Nicolosi i Aldo Ciccolini.
Giuseppe Devastato radio je u najvažnijim kazalištima Europe, Amerike i Azije, kao što su Manoel Theatre (Malta), Sala Villanueva (Meksiko), León Auditorium (Španjolska), Auditorium Parco della Musica (Rim), Ravello Festival (Italija), Carnegie Hall u New Yorku (SAD), Ateneum Bukurešt, Nacionalna filharmonija u Temišvaru (Rumunjska) Nacionalni auditorij u Kijevu (Ukrajina), Nacionalna filharmonija u Szczecinu, Tarnowu, Krakowu i Bydgoszczyju (Poljska), Wuxi Gran Theatre, Pekinški centar za izvedbene umjetnosti, Šangajska simfonijska dvorana (Kina), Velika koncertna dvorana Skrjabinovog muzeja (Rusija) i Nacionalni auditorij u Tokiju.
Često pozivan na Međunarodni festival Ravello, izveo je kompletne sonate i varijacije za klavir i violončelo Beethovena i Brahmsa te je radio s mnogim orkestrima kao što su IASI filharmonija, Simfonijski orkestar države Meksiko, Kijevski simfonijski orkestar, Sofijski komorni orkestar , Accademia dell’Arco iz Bydgoszcza i Saratoga Youth Spring Orchestra iz New Yorka. Giuseppe Devastato dobitnik je „Međunarodne nagradu Cartagine 2011.“ za ljudske zasluge i profesionalna postignuća u području glazbe za širenje glazbe općenito – a posebno talijanske glazbe – diljem svijeta, na temelju zasluga stečenih kao pijanist i skladatelj, s namjerom širenja svijeta klasične glazbe: „Njegovo djelovanje pokazuje visoku osjetljivost i duboku ljubav prema životu. Njegovo sviranje ima za cilj oponašanje ljudskog glasa i inspirirano je umjetnošću Bel Canta Napuljske škole”.
Debi u Carnegie Hallu u New Yorku kao pijanista i skladatelja, 30. svibnja 2014. popraćen je ovacijama, a tom je prilikom predstavio “Sembazuru Fantasy” (posvećenu žrtvama tsunamija) za violinu, klavir i orkestar. 15. prosinca 2015. osvojio je dvije međunarodne nagrade na Global Music Awards u Los Angelesu – SAD, Zlatnu medalju za skladbu “Toccata” i Zlatnu medalju za album “The Pianist Composer”. Njegovi albumi objavljeni su od strane Warner Chappel Music, CAM, Da Vinci Classics, dobili su nagrade i recenzije u najvažnijim glazbenim časopisima, a njegove albume redovito emitiraju najvažniji klasični radiji u Europi i Americi.
Istaknuti pedagog, pozvan je da drži majstorske tečajeve, predavanja i seminare diljem svijeta u Europi, Americi i Aziji, među najvažnijima u Kini (Sveučilište Lanzhou, Kineski konzervatoriji i akademije), Rumunjskoj (Liceul de Arte Ion Vidu” Timișoara, Liceul de Arte ”Marin Sorescu” Craiova), Litva (Vilnius Naujoji Vilnia Glazbena škola), Poljska (Akademija umjetnosti Szczecin), Italija (Fakultet za glazbene talente Master Courses u Bresciji), Španjolska (Fakultet za glazbu UAX, Glazbena umjetnost, konzervatoriji) UK (Purcell School), Belgija (Centre Musical Eduardo del Pueyo Bruxelles), Nizozemska (Fontys Conservatory Music and Performing Arts), SAD (Sveučilište Missouri – St. Louis).
Imajući veliko iskustvo u podučavanju, imenovan je predsjednikom WPTA SPAIN (Svjetska udruga nastavnika klavira u Španjolskoj) i napisao je knjigu “The Science of Piano Technique” temeljenu na tehničkim i glazbenim kriterijima Napuljske škole S. Thalberga, dodajući vlastito moderno viđenje nakon što se sam oporavio od distonije. Njegove se skladbe redovito izvode u Europi, Americi i Aziji, izvode ih veliki izvođači i izdaje ih Da Vinci Edition. Umjetnički je savjetnik Međunarodnog pijanističkog natjecanja “The Neapolitan Masters” u Napulju (Italija), “Mimas Music Festival” na otoku Procida (Italija) i WPTA Spain IPC (Španjolska).
Profesor je na Konzervatoriju za glazbenu umjetnost u Madridu (Španjolska), na Accademia Musicale Europea u Napulju (Italija), te gostujući profesor na Talent Music Masters Academy u Bresciji (Italija), na Međunarodnoj ljetnoj akademiji EuroArtsAcademy (Njemačka). Posljednjih godina mnogi njegovi učenici osvojili su više od 50 nagrada (prvih i drugih) na međunarodnim pijanističkim natjecanjima, članovi Alink-Argerich, Newcastle YPN (2014.), S. Thalberg (2015.), Cesar Franck (2017.), Skladatelji Španjolska (2017.), Maria Herrero (2017.), Međunarodno pijanističko natjecanje u Rigi (2017.), Međunarodno pijanističko natjecanje Windsor (2018.), 9. međunarodno pijanističko natjecanje F. Liszt Weimar – Bayreuth (2018.).
Uspjesi njegovih studenata uključivali su mjesta i stipendije za studiranje na važnim glazbenim institucijama (Kraljevska glazbena akademija i Kraljevski glazbeni koledž u Londonu, Nacionalna akademija Santa Cecilia u Rimu, Sveučilište Mozarteum – Sveučilište za glazbu u Salzburgu) i uspostavili uspješne karijere kao glazbeni umjetnici. Često je pozivan kao član žirija u mnogim međunarodnim natjecanjima diljem svijeta.

Giuseppe Devastato je Krauseov klavirski umjetnik.

Skip to toolbar