Gabor Varga

Rođen u Mađarskoj, Gabor Varga studirao je na Sveučilištu u Szegedu i Glazbenoj akademiji Liszt u Budimpešti stekavši diplomu 1996. odnosno 1998. godine. Poslijediplomski studij završio je na Pariškom konzervatoriju 2002. Svoju profesionalnu orkestralnu karijeru započeo je 1995. godine kada je angažiran kao glavni klarinet u Györ filharmonijskom orkestru. Godine 1996. postao je ravnatelj Concerto Budapest u Budimpešti, a od 1997. ravnatelj je Simfonijskog orkestra Mađarskog radija. Od 2005. do 2007. bio je ravnatelj Singapurskog simfonijskog orkestra, a redovito je surađivao i s Komornim orkestrom Franza Liszta od 2001. godine.
Dobitnik nekoliko nacionalnih (1985., 1988. i 1992.) i međunarodnih nagrada (1994., 1995. i 2001.), nastupao je u više od 25 zemalja svijeta (uključujući SAD, Kanadu, Peru, Japan, Kinu, Tajvan, Singapur, UK , Francusku, Španjolsku i Italiju), a nastupao je i kao solist u koncertnim dvoranama kao što su Musikverein u Beču i Gewandhaus u Leipzigu, sudjelujući na raznim glazbenim festivalima i najprestižnijim festivalima klarineta.
Kao oštri zagovornik novokomponirane glazbe, premijerno je izveo nekoliko novih djela komorne glazbe i naručio brojne koncerte od vodećih mađarskih skladatelja poput Kovácsa, Durka, Feketea, Szentpàlija, Vajde i neprestano traži mogućnosti za predstavljanje nove glazbe mađarskoj javnosti.
Njegovi audio zapisi uključuju nekoliko komornih djela, Weberove i Mozartove koncerte za mađarski radio te CD snimke Nielsenovog koncerta, Kovàcsev Dreamdances, komornu glazbu Drusetzkog i Vajdina djela za klarinet. Redovito održava masterclass seminare u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi na velikim sveučilištima. Svoju pedagošku karijeru započeo je na Liszt glazbenoj akademiji u Budimpešti 2001. godine kao asistent, 2006. godine predavao je na NAFA -i u Singapuru. Godine 2014. pridružio se Sveučilištu Debrecen u istočnoj Mađarskoj, no kasnije te godine imenovan je profesorom klarineta na Fakultetu glazbene umjetnosti Tibor Varga na Sveučilištu u Györu. Od 2017. do 2019. bio je na voditelj međunarodne katedre za klarinet u RNCM -u u Manchesteru, gdje je 2019. stekao titulu „tutora za klarinet“.

 

Skip to toolbar