Dragan Sremec

Dragan Sremec diplomirao je i magistrirao saksofon u klasi prof. Josipa Nochte te dirigiranje klasi prof. Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Kao stipendist Francuske vlade usavršavao se u Parizu kod Daniela Deffayeta na Conservatoire National Supérieur de Paris te kao stipendist Fulbright fondacije kod Dr. Eugenea Rousseaua na Indiana University School of Music u Bloomingtonu, SAD.
Redovni je profesor saksofona na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji gdje je dugi niz godina bio i prodekan. Umjetnički je voditelj i osnivač Međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta, bio je član Međunarodnog saksofonističkog komiteta, a 2018. godine bio je umjetnički voditelj XVIII Svjetskog kongresa saksofonista u Zagrebu koje je okupilo preko 1900 glazbenika.
Godine 2008. osnovao je klasu saksofona na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu koju je vodio do 2016. Osnivač je Zagrebačkog kvarteta saksofona, a dugi je niz godina djelovao kao solo saksofonist Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT.
Dobitnik je mnogih važnih nagrada kao solist na natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji i kasnije sa Zagrebačkim kvartetom saksofona. Održao je brojne solističke koncerte i nastupe s Kvartetom u prestižnim dvoranama diljem Europe, SAD-a, Južne Amerike i Azije. Nastupao je pod dirigentskim vodstvom poznatih dirigenata među kojima su Kazushi Ono, Alun Francis, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vjekoslav Šutej i Klaus Arp. Nastupao je sa svim istaknutim orkestrima Hrvatske i Slovenije, uz US Navy Band, Orkestar Francuske republikanske garde, Banda de conciertos de San José i mnoge druge.
Kao solist često je snimao za Hrvatsku Radioteleviziju, izdao je solistički LP uz pijanista Đorđa Stanettija, a sa Kvartetom je sudjelovao na 11 diskografskih izdanja za koja su osvojili 7 Porina, hrvatskih diskografskih nagrada. Praizveo je više od pedesetak djela uglavnom hrvatskih i slovenskih skladatelja od kojih su mnoga posvećena upravo njemu ili Zagrebačkom kvartetu saksofona.
Sremec je član žirija na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima saksofonista u Dinantu, Hamburgu, Zagrebu, Varaždinu, Novoj Gorici i drugdje, te je održao brojne radionice i seminare u Hrvatskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Austriji i Kostariki, SAD-u.

Skip to toolbar