Đorđe Stanetti

Đorđe Stanetti

Đorđe Stanetti jedan je od najistaknutijih hrvatskih pijanista. Rodio se u Zagrebu 1961. Nakon završene glazbene škole u rodnom gradu, 1979. započinje studij klavira na Hochschule fur Musik und darstellende Kunst u Beču kao najmlađi đak sada već legendarnog austrijskog pedagoga Bruna Seidlhofera. Studij završava 1983. kao stipendist austrijskog Ministarstva znanosti te nastavlja četverogodišnje usavršavanje s ruskim pijanistom Leonidom Brumbergom na Konzervatoriju grada Beča. Za vrijeme školovanja tri istaknuta zagrebačka pijanista i pedagoga – Dora Gušić, Ladislav Šaban i Vladimir Krpan – nadgledali su i svojim savjetima potpomagali njegov razvoj.

Đorde Stanetti već je 1977. kao učenik Zlate Gašparac na Muzičkoj školi “P. Markovac” debitirao sa Zagrebačkom filharmonijom. Otada je stalno prisutan na koncertnim podijima njegujući repertoar svih stilskih razdoblja, nastupajući ravnopravno i kao solista i kao komorni muzičar. Nastupao je u skoro svim većim gradovima Hrvatske, kao i u gotovo svim većim muzičkim centrima bivših jugoslavenskih republika te u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Argentini, Švicarskoj , Rumunjskoj i Danskoj. Gostovao je na mnogim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Festival Ive Pogorelića u Bad Woerishofenu, Ohridsko ljeto, Bemus, Mariborski glasbeni september, Budvanski Grad teatar i dr.) svirao s dirigentima među kojima su i P. Dešpalj, I. Kuljerić, U. Lajovic, K. Ono, V. Čavdarski, S. Hubad, I. Gjadrov, N. Bareza, M. Letonja, M. Tarbuk, L. Pfaff i dr., a kao komorni glazbenik surađivao je s mnogim istaknutim domaćim i stranim umjetnicima među kojima je najzapaženija bila suradnja s proslavljenom hrvatskom pjevačicom Dunjom Vejzović. Godine 1984. pobijedio je na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Udinama. Dobitnik je nagrade Milka Trnina za godinu 2001. za izvedbu klavirskog koncerta B. Papandopula sa Zagrebačkim solistima.

Istovremeno se bavi i pedagoškom djelatnošću. Bio je profesor klavira na Funkcionalnoj muzičkoj školi u Zagrebu od 1983 do 1988 (danas Glazbena škola Elly Bašić), na Konzervatoriju u Neuchatelu (Švicarska), a trenutno je redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na toj ustanovi djelovao je i kao pročelnik i kao prodekan. Odgojio je mnoge mlade pijaniste i njegovi đaci često su prisutni na koncertnim podijima, a mnogi djeluju kao pedagozi i korepetitori na glazbenim školama i akademijama.

Kao član ocjenjivačkih sudova djelovao na više državnih i međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kini. 2012. Đorđe Stanetti dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Skip to toolbar