Boštjan Lipovšek

Hornist Boštjan Lipovšek prve je glazbene satove dobio od brata i oca, također hornista. Školovanje je započeo u Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi, a zatim na ljubljanskoj Glazbenoj akademiji kod prof. Jože Falouta kod kojeg je također diplomirao i završio postdiplomski studij. Usavršavao se kod Radovana Vlatkovića na salzburškom Mozarteumu. Tijekom studija u Ljubljani dobio je Prešernovu studentsku nagradu za izvođenje Straussova 1. koncerta za rog i orkestar sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija. Odmah nakon toga preuzeo je mjesto solo hornista u ovom orkestru. Kao solist redovito nastupa, uglavnom s matičnim orkestrom Slovenske radiotelevizije, ali i sa inozemnim orkestrima.
Tako je kao solist surađivao s dirigentima kao što su; Anton Nanut, Uroš Lajovic, Marko Letonja, En Shao, David de Villiers, S. Pelegrino Amato, Gary Brain, Amy Anderson, Yakov Kreizberg, Sian Edwards, Pavle Dešpalj. Kao solist nastupio je s Nacionalnim orkestrom opere La Monnaie u Bruxellesu, Berlinskim simfonijskim orkestrom, Mahlerovim komornim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom u Melbourneu, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Australskim komornim orkestrom. Godine 2001. pobijedio je na međunarodnom natjecanju Citta di Porcia. Redoviti je profesor na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a od 2005. kao gostujući izvanredni profesor predaje i na zagrebačkoj Akademiji. Dobitnik je nagrade Prešernovog fonda za svoja umjetnička dostignuća na polju glazbe u 2008. godini.
Do sada je izdao nekoliko CD-a kod ZKP RTV Slovenije; nekoliko samostalnih i dvije u komornim sastavima, a njemačka izdavačka kuća Profil izdala je CD Salzburške raritete s Juvavumom Brassom. Sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, čiji je član od 1995. godine, snimio je koncerte R. Straussa, W. A. Mozarta, R. Gliera, J. Pauerja. A svakako je potrebno istaknuti praizvedbe predstava i premijerne snimke djela L. Lebič, I. Petrić, T. Habeta i U. Kreka.

Skip to toolbar