Betka Bizjak Kotnik

Betka Bizjak Kotnik predaje saksofon na Konzervtoriju za glazbu i balet Ljubljana, gdje je od 2018. godine obnaša i dužnost ravnateljice osnovne glazbene škole. Diplomirala je na Akademiji za glazbu u Ljubljani u klasi prof. Matjaža Drvenšeka, gdje je kasnije završila i postdiplomski studij – specijalizaciju. Dodatno se usavršavala na Konzervatoriju za glazbu u Lyonu u klasi prof. Jean – Denis Michata. S pijanisticom Milankom Črešnik nastupala je u Sloveniji i inozemstvu, snimala za Radio Slovenija, a 2008. godine izdala album – nosač zvuka pod nazivom Repliques. Nastupala je u komornim sastavima za modernu glazbu kao što su Neofonija i Ansambl Forum sodobne glasbe.

U središtu glazbenog djelovanje Betke Bizjak Kotnik od 2013. godine je muziciranje, druženje, izvođenje projekata, koncertiranje te snimanje u komornom sastavu ROYA Quartet, s kojim je nastupala u Hrvatskoj, Poljskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj te na turneji kroz Argentinu 2019. godine. Na svjetskom kongresu saksofona u Strasbourgu u Francuskoj i u Zagrebu, kvartet se predstavio s novim djelima skladateljica, a neke od njih su Nina Šenk, Margareta Ferek-Petrić, Ana-Maria Huszcza, Oliwia Abravesh i Zvezdana Novaković. 2019. godine Kvartet nastupa u okviru koncertnog ciklusa Atelje Društva sloveskih skladatelja sa skladbama Vinka Globokara i s praizvedbom djela Nine Šenk, Leona Firšta i Carlosa Castellarneaua. Godine 2020. Kvartet nastupa u dvorani Sloveske filharmonije na Forumu nove glazbe s praizvedbom skladbe Drobtine časa skladateljice Larise Vrhunc te sa skladbom Durch Fabiena Levya. Godine 2021. Kvartet je snimio koncert Komorni studio za arhiv Radia Slovenije te započeo snimanje skladba za svoj album.

Betka Bizjak Kotnik sudjeluje u organizaciji međunarodnog festivala EMONA, kojeg organizira Konzervatorij za glazbu i balet Ljubljana. Održava ljetne glazbene škole i seminare saksofona, a mnogo je puta bila članica komisije za međunarodna i nacionalna natjecanja za saksofon. Njezini učenici sudjeluju na mnogobrojnim nastupina, gostovanjima, domaćim i međunarodnim natjecanjima. Mnogi od njih sada su priznati mladi glazbenici i učitelji.

Skip to toolbar